Role porodní asistentky v prevenci nádorových onemocnění - Nesnídalová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá rolí porodní asistentky v prevenci nádorových onemocnění. Role porodní asistentky jako edukátorky v této oblasti je velmi důležitá a vychází z jejich kompetencí. Tato práce je zaměřena především na primární a sekundární prevenci nádorových onemocnění. Porodní asistentka by měla využít svoje znalosti v oblasti prevence nádorových onemocnění a poskytnout ženě co nejvíce informací. Měla by se snažit navázat se ženou vztah, založený na důvěře a přesvědčit ženu, že informace, které ji poskytuje, jsou pro ni potřebné. Větší míra informovanosti žen přispěje k větší účasti na screeningových programech a může také změnit jejich zdravotní styl lepším směrem. Prvním cílem práce bylo zjistit, zda porodní asistentky edukují své klientky v oblasti prevence nádorových onemocnění. Druhý cíl zjišťoval, zda ženy chtějí informace o prevenci nádorových onemocnění od porodních asistentek a třetí cíl měl za úkol zjistit, zda ženy využívají možnosti prevence nádorových onemocnění. Výzkumné šetření probíhalo formou kvalitativního šetření. Byla využita metoda dotazování a technika rozhovorů. Výzkumné soubory tvořily porodní asistentky pracující v ambulantním zařízení a ženy starší 18 - ti let. První výzkumný soubor tvořilo 10 žen starších 18 ti let. Druhý výzkumný soubor tvořilo 7 porodních asistentek pracujících v ambulantním zařízení. První výzkumná otázka se zabývala způsobem, jakým edukují porodní asistentky klientky v oblasti prevence nádorových onemocnění. Porodní asistentky využívají především rozhovoru s klientkou, často také klientkám nabízí letáčky s touto tématikou. Rozhovory s ženami ukázaly, že od porodních asistentek mají minimální informace. Důležité tedy je zvýšit motivaci porodních asistentek v edukaci prevenci nádorových onemocnění, aby chtěly ženám své znalosti v této oblasti předávat. Druhá výzkumná otázka se zabývala způsobem, jakým získávají ženy informace o prevenci nádorových onemocnění. Ženy nejčastěji odpovídaly, že své informace získávají od svého gynekologa a také tyto informace čerpají z letáčků na toto téma. Všechny uváděly, že by uvítaly více informací a to i od porodní asistentky. Třetí výzkumná otázka se zabývala náhledem žen na prevenci nádorových onemocnění. Ženy vnímají prevenci nádorových onemocnění jako důležitou, ale i přes informace, které mají, ne všechny preventivní opatření dodržují. Je tedy na místě, ženy motivovat, aby se účastnily screeningových programů a dodržovaly zásady zdravého životního stylu. Z výzkumného šetření vyplynulo, že by porodní asistentky měly ženy více edukovat o samovyšetření prsou, jelikož ani jedna žena z výzkumného souboru toto vyšetření neprovádí. Pozornost by měly porodní asistentky věnovat edukaci v oblasti screeningu kolorektálního karcinomu. Výzkumná práce poukazuje zejména na to, že edukace ze strany porodní asistentky je velmi potřebná. Je třeba motivovat porodní asistentky, aby své klientky v oblasti prevence nádorových onemocnění edukovaly a podpořit vzdělání porodních asistentek v této oblasti. Jelikož porodní asistentky poukazovaly na nedostatek času na edukaci v ambulantním zařízení, bylo by vhodné, kdyby porodní asistentky vzdělávaly v této oblasti již žáky na základních školách, studenty na středních školách a učilištích. Podstatné také je edukaci zaměřit na věkově starší klientky, jelikož ty, často nevyužívají screeningových programů a přichází k lékaři až při objevení příznaků onemocnění. Vzhledem k výsledkům práce, byl vytvořen edukační materiál pro ženy, aby zjednodušil porodním asistentkám edukaci v této oblasti a ženám umožnil lepší orientaci v prevenci nádorových onemocnění.
Role of the midwife in tumour dinease prevention
Keywords: porodní asistentka; prevence; nádorová onemocnění; onkogynekologie; zdravý životní styl; midwife; prevention; cancer; gynecologic; healthy lifestyle