Analýza a návrh modulu doporučovacího systému - Kortus, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2016)
Doporučovací systémy slouží uživatelům E-commerce aplikací k individuálnímu doporučení určitých produktů nebo služeb na základě jejich preferencí. Cílem této práce je vytvoření modulu doporučovacího systému. Součástí práce je analýza doporučovacích systémů a metod využívaných v těchto systémech včetně popisu výpočtu. Práce dále také řeší problém studeného startu, což je problém, kdy je potřeba dát určité kvalitní doporučení pro nového uživatele, o kterém ale doporučovací systém nemá žádné nebo málo informací. Na základě analýzy je v práci navržen modul doporučovacího systému použitelného např. pro Internetový e-shop nebo jinou aplikaci založenou na Internetu. Součástí tohoto modulu je realizování platformy Apache Mahout, jejíž některé části jsou postaveny na distribuovaném výpočetním projektu Apache Hadoop. Dále jsou v této práci otestovány, na již zmíněné platformě Mahout, vybrané metody výpočtu podobností pomocí zvolených kritérií (např. průměrný čas na jedno doporučení a počet uživatelů, kterým nebylo možné vygenerovat doporučení).
Recommendation system module analysis and design
Keywords: uživatelská preference; doporučovací systémy; Mahout; user preferences; recommendation system; Mahout