Komunitní sociální práce se seniory - Němcová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce je zaměřena na komunitní sociální práci se seniory/seniorkami v Komunitním centru Máj v Českých Budějovicích. Teoretická část je rozdělena na kapitolu současný stav, kde se zabývám pojmy stáří a stárnutí, senior. Další podkapitolou je komunita a komunitní sociální práce, kde jsou mimo jiné vysvětleny i pojmy komunitní sociální pracovník, komunitní plánování a jeho fáze. Na konci teoretické části je popsáno samotné Komunitní centrum máj v Českých Budějovicích, jeho vývoj a organizace zde působící. Praktická část obsahuje cíl bakalářské práce a tím je zmapovat využívání sociálních služeb a jejich přínos pro seniory/seniorky v Komunitním centru Máj v Českých Budějovicích. Dílčím cílem je popsat možnosti komunitní sociální práce se seniory/seniorkami v rámci činnosti Komunitního centra Máj v Českých Budějovicích. Dále obsahuje výzkumné otázky, které se zabývají službami poskytovaných v Komunitním centru, přínosem Komunitního centra pro seniorskou populaci a v čem spočívá role sociálního pracovníka v Komunitním centru. V další části jsou popsány použité metody výzkumu, kde byl zvolen kvalitativní výzkum a metoda dotazování společně s technikou polořízeného rozhovoru a obsahovou analýzou dat. Popsán je zde i výzkumný soubor, který tvořili senioři/seniorky, jenž navštěvují aktivity Komunitního centra Máj v Českých Budějovicích. V další kapitole nalezneme zpracování výsledků. Výsledkem je zmapování využívaných sociálních služeb a jejich přínos pro seniory/seniorky v Komunitním centru Máj v Českých Budějovicích. K výzkumné otázce č. 1: Jaké služby využívají senioři/ seniorky v Komunitním centru Máj v Českých Budějovicích? byly zjištěny výsledky - na základě rozhovorů se komunikační partneři/partnerky shodují, ve všech případech využívají převážně služeb týkajících se organizace Ledax, o. p. s. V dílčích případech jde o využívání Senior pointu, který zde působí také pod záštitou organizace Ledax, o. p. s. Na základě informací ostatních organizací působících v Komunitním centru Máj v Českých Budějovicích, můžeme říci, že senioři/seniorky dávají přednost Klubu seniorů před ostatními. K výzkumné otázce č. 2: Jaký je přínos služeb v Komunitním centru Máj v Českých Budějovicích pro seniory/ seniorky? bylo zjištěno, že přínos Komunitního centra Máj v Českých Budějovicích spočívá především v podporování sociální inkluze. Všichni komunikační partneři/partnerky se shodli na tom, že KC je vhodné k aktivnímu trávení jejich volného času. K výzkumné otázce č. 3: V čem spočívá role sociálního pracovníka v Komunitním centru Máj v Českých Budějovicích? bylo zjištěno, že v současnosti v Komunitním centru Máj v Českých Budějovicích nepůsobí žádný sociální pracovník, avšak v budoucnosti některé organizace, například Ledax, o. p. s., plánují rozšířit své aktivity i v této oblasti. Nyní jeho přítomnost není třeba. Z mého pohledu a z informací oslovených organizací by byl v tuto chvíli nevytížený. V diskuzi porovnávám zjištěná data společně s odbornou literaturou. Následuje závěr, kde se nachází shrnutí celé práce a další případné využití této práce.
Community Social Work with Seniors
Keywords: stáří; stárnutí; senior; komunita; komunitní sociální práce; komunitní sociální pracovník; komunitní centrum; old age; ageing; senior; community; community social work; community social worker; community center