Českobudějovická notářská komora a její notáři v letech 1851-1951 - Kárová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2009)
Předkládaná diplomová práce se věnuje notářské komoře v Českých Budějovicích a notářům, kteří spadali pod její pravomoc. Počáteční hranici práce tvoří rok 1851, kdy vstoupil v platnost nový notářský řád vydaný císařským patentem č. 366/1850 a s ním započala historie novodobého notářství. Komora samotná vznikla sice až o dvacet let později, ale notáři již své kanceláře otevřeli a funkci notářské komory v těchto letech vykonával prozatímně krajský soud. Druhým mezníkem je rok 1951,kdy byl vydán zákon č. 115/1951 Sb. a došlo k završení postátnění notářství. Úvod práce tvoří kapitola seznamující s literaturou a prameny, další kapitola pak již pojednává o vývoji a organizaci notářství od nejstarších dob se zaměřením hlavně na vytyčené časové období. Jádro práce tvoří dějiny samotné notářské komory a jednotlivých notářských okresů, ze kterých se skládala. V této kapitole je popisován jednak dějinný vývoj komory, jednak její organizace, vlastní činnost i reciproční vztahy s notáři a soudy. Zvláštní pozornost je pak věnována samotným notářům, především formou drobných biogramů. Notáři jsou zde vyobrazeni jako homogenní stav a předmětem zájmu je kromě jejich úřadu i jejich osobní život a působení ve společnosti, kde často zaujímali v rámci veřejného, politického i kulturního života důležitou roli a patřili k lokálním elitám. Předmětem zájmů je také sebereflexe notářů a názory veřejnosti na toto povolání. Za závěrečnou částí je zařazen seznam literatury a pramenů, tabulky a obrazové přílohy.
České Budějovice notarial chamber and its members in the years 1851-1951
Keywords: notářství; notáři; notářská komora; notary; notary public; notarial chamber