Analýza zdanění příjmů fyzických osob v České republice - Holčíková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá analýzou zdanění příjmů osoby samostatně výdělečně činné na základě živnostenského oprávnění v oblasti těžby dříví. Práce se člení na dvě části, a sice teoretickou a praktickou. Cílem bakalářské práce je zhodnotit zdanění příjmů fyzických osob v České republice a navrhnout možná řešení na snížení daňové povinnosti pro vybranou osobu samostatně výdělečně činnou. V teoretické části je charakterizována fyzická osoba, živnost, příjmy fyzické osoby podle paragrafů a způsob jejich zdanění. Zmíněny jsou i změny v oblasti podnikání vytvořené na pomoc fyzickým a právnickým osobám za dobu covidovou. Dále v praktické části je použita metoda pozorovací a analýza. Metodou pozorovací dochází ke sběru dat v oblasti zdanění příjmů vybrané OSVČ za zdaňovací období roku 2006 až 2021, které jsou analyzovány v přehledně uspořádaných tabulkách a vyhodnocovány. Příjmy a výdaje se rozdělují na zahrnované do základu daně a neovlivňující základ daně. Posuzují se alternativy způsobu uplatňování výdajů. Výsledkem je zjištění, že v momentě, kdy OSVČ investuje vysokou částku do dlouhodobého hmotného majetku je pro ni výhodnější uplatnit výdaje na dosažení, zabezpečení a udržení příjmu, naopak v běžném období, kdy nedochází k větší investici, se vyplatí uplatňovat paušální výdaje. Závěrem jsou navrhovány možnosti na snížení daně z příjmů fyzických osob, kdy dochází k doporučení vybrané OSVČ snižovat základ daně o placené pojistné na soukromé životní pojištění a poskytnuté bezplatné plnění.
Analysis of Personal Income Taxation in the Czech Republic
Keywords: fyzická osoba; daň z příjmů; živnost; osoba samostatně výdělečně činná; natural person; income tax; trade; self-employed person