Vývoj okna v dějinách architektury - Hávová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2018)
Teoretická část práce bude věnována vývoji okna jako jednoho z nepostradatelných architektonických prvků. Historický vývoj okna, jeho význam, proměna tvaru atp. budou sledovány od románského slohu až do období počátků moderní architektury na českém území s odkazem na významná evropská architektonická centra. Největší důraz však bude kladen na období gotiky s ohledem na praktickou část této kvalifikační práce. V rámci praktické části bude zhotoven haptický model gotického okna z pálené hlíny, doplněné souborem skic. Model bude uzpůsobený pro potřeby nevidomých, kterým by měl model primárně sloužit. Výsledná práce bude umístěna do klášterního kostela Obětování Panny Marie v Českých Budějovicích, kde se stane součástí expozice "Haptické modely pro osoby se zdravotním postižením".
Window development in the history of architecture
Keywords: románský sloh; gotika; renesance; baroko; architektura; okno; okenní výplně; haptické vnímání; zrakové postižení; klášterní kostel Panny Marie; České Budějovice.; roman style; gothic; renaissance; baroque; architecture; window; window fillings; haptic sensing; eyesight disabled; Church of Virgin Mary