Specifika ošetřovatelské péče u klientů s chronickou obstrukční plicní nemocí. - Dvořáková, Romana (Jihočeská univerzita, 2012)
Chronická obstrukční plicní nemoc se vyznačuje omezením průtoku vzduchu v průduškách. Jedná se o souhrn dvou onemocnění, a to chronická bronchitida a plicní emfyzém. Jelikož příznaky obou nemocí splývají, užívá se jednotný název, chronická obstrukční plicní nemoc. Jde o neutrofilní zánět, který způsobí ireverzibilní změny. Nejčastější příčinou vzniku nemoci je kouření tabákových výrobků.Cílem této bakalářské práce je zjistit specifika ošetřovatelské péče a poukázat na specifické potřeby u těchto pacientů. Sestra při ošetřování pacientů s tímto onemocněním, musí tato specifika znát, aby docházelo ke kvalitní a efektivní ošetřovatelské péči. Role sestry, je v této oblasti velmi důležitá a musí zachovat individuální přístup k pacientovi. Zastává roli poskytovatelky specifické ošetřovatelské péče a roli edukátorky. Teoretická část práce je zaměřena na charakteristiku onemocnění, příčinu vzniku nemoci, léčbu či prevenci a na ošetřovatelskou činnost, kterou sestra vykonává u těchto pacientů. Praktická část práce byla zpracována pomocí kvalitativního výzkumného šetření, technikou polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumným vzorkem byli pacienti z plicních léčeben a plicních oddělení nemocnic v Plzeňském a Středočeském kraji. Šetření se zúčastnilo celkem osm respondentů. Podle rozhovorů byly sepsány kasuistiky, na jejichž základě byly vytvořeny tabulky v kategorizované formě, které shrnovaly nejzajímavější získané údaje. Z výsledků šetření je zřejmé, že chronická obstrukční plicní nemoc sebou přináší různorodé problémy, které jak sestra, tak i pacient musí umět řešit a znát je. Dále je z výsledků patrné, že informovanost pacientů, ale i široké veřejnosti, by mohla být více podrobná, jelikož tato nemoc zaujímá přední místa na seznamu civilizačních chorob a osob s tímto onemocněním stále přibývá. Proto na základě výsledků z šetření, byla vytvořena informační brožura, která má poukázat na informace týkající se chronické obstrukční plicní nemoci.Tato informační brožura může být využita ke studijním účelům či pro pacienty trpící tímto onemocněním.
Specifics of nursing care for clients with chronic obstructive pulmonary disease.
Keywords: Chronická obstrukční plicní nemoc; sestra; pacient; dušnost; ošetřovatelská péče; informace; Chronic obstructive pulmonary disease; nurse; patient; dyspnoea; nursing care; information