Edukační dostupnost, organizace a zdravotně sociální benefity hippoterapie u dětí s disabilitou mentální, sluchovou a zrakovou v komparaci Středočeského a Jihočeského kraje. - Bečvářová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2011)
Hipoterapie se zabývá fyzioterapií, která je prováděna pomocí koní. Tato terapie zahrnuje oblasti psychologie, medicíny, pedagogiky, ale také sportu. Hipoterapie pomáhá nejen dětem, ale i dospělým lidem s nejrůznějšími druhy disability. Tato již dlouhá desetiletí využívaná metoda rehabilitace je vynikající a nejkomplexnější terapií. Spojuje fyzioterapii, psychoterapii a socioterapii. V této práci je porovnávána edukační dostupnost, organizace a zdravotně sociální benefity hipoterapie u dětí s disabilitou mentální, sluchovou a zrakovou v komparaci Středočeského a Jihočeského kraje. Cílem práce je zjištění, jaké jsou možnosti využití hipoterapie a jaké jsou nabídky aktivit a cen za poskytování hipoterapeutických služeb v jednotlivých organizacích, které nabízejí hipoterapii v Jihočeském a Středočeském kraji. Ve výzkumném šetření bylo použito obsahové analýzy literatury a internetu, byly vyhledány internetové stránky a literatura, které jsou zaměřené na otázky a problematiku jezdectví a hipoterapie. Některé informace byly také získány pomocí přímého interview, telefonickými a emailovými dotazy. Získané informace o edukační dostupnosti, množství organizací a cenové dostupnosti byly statisticky vyhodnoceny v závěrečných tabulkách a grafech. Předpokladem bylo, že větší nabídka organizací a aktivit bude ve Středočeském kraji. Tento předpoklad byl potvrzen. Přínosem pro zlepšení orientace a informovanosti by byly ucelené seznamy organizací, které se hipoterapií zabývají, na internetových stránkách. Velmi důležité je také zařazení hipoterapie mezi služby podporované zdravotními pojišťovnami, aby tato fyzioterapie mohla být finančně dostupnější pro všechny klienty a finanční dotace by pomohly zvýšit počet organizací poskytujících hipoterapii.
Educational availability, organization, health and social benefits of hippo therapy for children with mental, DEF and visual disabilities in comparison of Middle Bohemia and South Bohemia regions.
Keywords: děti s disabilitou; hipoterapie; edukační dostupnost; cenová dostupnost; informovanost; porovnání; zdravý životní styl; zdravotní benefity hipoterapie; children with disability; hippotherapy; educational availability; affordability; awareness; comparison; healthy lifestyle; health benefits of hippotherapy