Společenské a politické odlišnosti v jazyku a stylu publicistiky různých politických období - Nestávalová, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce je zaměřena na publicistické texty deníku Rudé právo, resp. Právo ve třech historických obdobích (1918 - 1938, 1948 - 1989, 1989 - 2009). Z každého období je zvolen jeden rok, ve kterém jsou sledovány aktuální společenské a politické události. Pozornost je kladena na strukturu deníků, jejich schéma, pravidelné rubriky a způsob podávání informací. Teoretická část práce je zaměřena na vývoj publicistického stylu a jeho charakteristiku. Praktická část je založena na konfrontaci uvedených období jak v jazykové rovině, tak v rovině obsahové. Jazykové prostředky jsou nejdříve popsány teoreticky, a k nim jsou poté uvedeny příklady z jednotlivých deníků. Z politického a společenského hlediska jsou stručně charakterizovány dějinné etapy vývoje státu i deníku, které jsou rovněž dokládány příklady událostí uvedených v denících. Cílem je postižení změn ve slovní zásobě a v politických a společenských událostech daných období.
Social and political charakteristics of the language and style of journalism in different political periods
Keywords: publicistické texty; Rudé právo; společenské události; politické události; publish texts; Rudé právo; social events; political events