Křesťanství a fašismus - Havlíček, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá vlivem křesťanské víry na formování ideového základu třech fašistických hnutí (Francouzská akce, Falanga, Železná garda) a z ní vyplývající praktické činnosti v podobě sociální práce a charity. Text je strukturován do čtyř navazujících kapitol, kde první kapitola uvede čtenáře do specifické problematiky. Následně jsou popsána tři fašistická hnutí (vůdci, historie, ideologie). Třetí část textu se zaobírá vlivem křesťanství na utváření ideologického základu hnutí. Závěr práce je věnován praktické činnosti organizací vycházející z křesťanské víry.
Christianity and fascism
Keywords: křesťanství; fašismus; extremismus; politická pravice; národní-syndikalismus; konzervatismus; nacismus; Falanga; Ţelezná garda; Francouzská akce; Codreanu; Primo de Rivera; Maurras; Christianity; fascism; extremism; political right; national- syndicalism; conservatism; Nazism; Falanga; Iron Guard; French Action; Codreanu; Primo de Rivera; Maurras