Vliv polymorfismů enzymu methylentetrahydrofolát reduktáza a trombofilních mutací na průběh gravidity - Stráská, Markéta (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této práce bylo shrnout možnou souvislost polymorfismů enzymu methylentetrahydrofolát reduktáza (MTHFR) a některých trombofilií v čele s mutacemi v koagulačních faktorech V (Leiden) a II (protrombin G20210A) s těhotenskými komplikacemi. Experimentální část byla navržena jako optimalizace metody multiplex RFLP-PCR pro detekci polymorfismu MTHFR C677T a mutací protrombin G20210A a V Leiden.
The influence of the enzyme methylentetrahydrofolate reductase polymorphisms and the thrombophilic mutations on the course of pregnancy
Keywords: methylentetrahydrofolát reduktáza; trombofilní mutace; Leidenská mutace; protrombin G20210A; těhotenské komplikace; multiplex RFLP-PCR; methylentetrahydrofolate reductase; thrombophilic mutations; Leiden mutation; prothrombin G20210A; pregnancy compmlications; multiplex RFLP-PCR