Srovnání konceptu Kontakt a HRQoL u klientů domova důchodců/domova pro seniory - Bílková, Marie (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce na téma "Srovnání konceptu Kontakt a HRQoL u klientů domova důchodců/domova pro seniory" se skládá z teoretické a praktické části. V teoretické části je nejdříve podrobněji definován pojem kvalita života a kvalita života podmíněná zdravím (HRQoL ? health related quality of life). Dále jsou zde popsány různé způsoby jejího hodnocení. Další kapitola je věnována problematice stárnutí a změnám, ke kterým dochází se zvyšujícím se věkem, a které souvisejí se zhoršováním zdravotního stavu, ale i dalším situacím a okolnostem, které mohou vést ke změněnému vnímání kvality vlastního života. Blíže se práce zabývá pobytem starých lidí v některých z ústavních zařízení pro seniory. V teoretické části jsou porovnávány výsledky získané od seniorů ze dvou domovů pro seniory pomocí standardizovaných dotazníků SF-36 a Kontakt. Dotazník SF-36 je určený k měření kvality života podmíněné zdravím a dotazník Kontakt slouží ke zjišťování frekvence kontaktu s rodinou nebo blízkými osobami. Údaje z obou dotazníků byly statisticky vyhodnoceny a zpracovány ve formě tabulek a grafů. V tomto výzkumu bylo prokázáno snížené vnímání kvality života seniory z domovů pro seniory proti standardní evropské populaci. Ve většině doménách kvality života nebyl statisticky významný rozdíl mezi klienty s různou frekvencí kontaktu s rodinou a blízkými osobami, a nebyl zjištěn rozdíl v hodnocení kvality života ani mezi muži a ženami.
A comparison of the Contact and HRQOL concept in clients of nursing/old people´s homes
Keywords: Kvalita života ovlivněná zdravím HRQoL Kontakt Domov pro seniory Dotazník SF-36 Senior; Health Related Quality of Life HRQoL Kontakt Old people's home SF-36 questionnaire Senior