Způsoby využití volného času dospělými lidmi s mentálním a kombinovaným postižením - Kroniková Novotná, Lenka (Jihočeská univerzita, 2016)
Trávení volného času je nedílnou součástí každého z nás, tedy i u osob s postižením. Velmi důležité je tento čas trávit smysluplně s různými zážitky. Bakalářská práce se zabývá problematikou u lidí s mentálním a kombinovaným postižením v možnostech trávení času v porovnání s možnostmi trávení volného času lidí bez zdravotního postižení. Hlavním cílem bakalářské práce bylo zjistit, jakým způsobem tráví svůj volný (mimopracovní) čas dospělí lidé s mentálním a kombinovaným postižením. Text práce je rozdělen na dvě části teoretickou a výzkumnou. Teoretická část se zaměřuje na základní charakteristiky zdravotního, mentálního a kombinovaného postižení. U každého typu postižení je blíže popsána terminologie, klasifikace a etiologie daného postižení. Dále v teoretické části bakalářské práce naleznete bližší charakteristiku volného času. V této kapitole a podkapitolách je pomocí odborné literatury vysvětleno, co znamená pojem volný čas, jeho dělení, funkce a možnosti jeho trávení. Zakončení teoretické části je věnováno bariérám, které se v možnostech trávení volného času u osob s postižením mohou vyskytovat. Druhá část práce je tvořena z části praktické, která je nejrozsáhlejší částí bakalářské práce. Ve výzkumné části byla použita kvalitativní výzkumná strategie, s použitím metody dotazování a techniky polostrukturovaného rozhovoru. Data byla analyzována pomocí metody vytváření trsů. Výběrový soubor tvořilo 10 osob s postižením a 10 osob bez postižení. Rozhovory s deseti osobami s postižením byly realizovány v zařízeních: Domov sv. Anežky v Týně nad Vltavou a v Denním a týdenním stacionáři Duha, Chráněné bydlení Duha v Písku, který spadá pod Domov pro osoby se zdravotním postižením Zběšičky. Rozhovory s osobami bez postižení byly také realizovány ve městě Písek a Týn nad Vltavou. Po teoretickém popisu vybrané strategie, techniky a metodiky následuje popis výběrového vzorku a samotný výzkum.
Leisure Time Activities of Mentally Challenged and Disabled Adults
Keywords: Zdravotní postižení; mentální postižení; kombinované postižení; volný čas; volnočasové aktivity; motivace; bariéry.; Disability; Mental Retardation; Multiple Disabilities; Leisure; Leisure Activities; Motivation; Barrier.