Ověřování nedozimetrických parametrů plánovacích systémů - Zapletalová, Barbara (Jihočeská univerzita, 2009)
V posledních letech dochází k výraznému rozvoji radioterapie v České republice. Dnešní plánovací systémy umožňují on-line přenos vstupních (CT, MR) i výstupních dat (simulátor, verifikační systém. Na přesnosti a spolehlivosti plánovacího systému významně závisí celková přesnost radioterapeutické léčby pacienta. Plánovací systém je proto nutno hodnotit jako položku důležitou z hlediska radiační ochrany a jeho vlastnosti a funkce pravidelně kontrolovat. Před uvedením TPS do provozu se provádí přejímací zkouška a v průběhu používání jsou prováděny s pravidelnou frekvencí zkoušky provozní stálosti. V současné době jen některá pracoviště důsledně aplikují program zabezpečování jakosti pro plánovací systémy. Pozornost je přitom věnována obvykle pouze dozimetrickým parametrům, tedy ověřování správnosti výpočtu dávkové distribuce. Plánovací systémy ve spojení s počítačovými tomografy (CT) mají však celou řadu dalších, nedozimetrických funkcí. Patří k nim získávání CT obrazů, jejich přenos do TPS, funkce pro vytváření vnějších obrysů pacienta a kontur vnitřních struktur, manipulace s konturami, rekonstrukce řezů, digitálně rekonstruované rentgenogramy, konverze CT číslo - relativní elektronová hustota (RED), výpočet objemů struktur, geometrické zobrazení svazků a další. Cílem mé bakalářské práce je ověřit možnost využití standardně dodávaných CT fantomů (TOS) pro kontrolu nedozimetrických parametrů plánovacích systémů pro radioterapii. V současnosti se testy provádí pomocí tzv. QUASAR fantomů, které se ovšem musí zapůjčit v SÚRO (Státní úřad radiační ochrany).
Verification of nondosimetric parameters of planning systems
Keywords: nedozimetrické parametry; QUASAR fantomy; zkoušky provozní stálosti; QA CT fantom; nondosimetric parameters; QUASAR phantoms; test the operational stability; QA CT phantoms