Posturálně zaměřená fyzioterapie na axiální stabilizaci u aktivně sportujících dětí na závodní úrovni - Mašek, Dominik (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce je zaměřená na problematiku stability axiálního systému u aktivně sportují-cích dětí na závodní úrovni. V teoretické části se věnuji základním poznatkům o posturálním systému a hlubokém stabilizačním systému. Praktická část mé bakalářské práce je zpracována formou kvalitativního výzkumu obsahující vstupní a výstupní kineziologický rozbor a vstupní a výstupní posturografické vyšetření. Výzkum probíhal v ordinaci Uran na Jihočeské univerzitě v ČB. Výzkumný vzorek tvořilo pět aktivně sportujících dětských pacientů (dva chlapci a tři dívky) ve věku od 6 do 11 let. Tři pacienti (dvě dívky a jeden chlapec) provozují gym-nastiku a dva pacienti (dívka a chlapec) provozují korejské bojové umění Taekwondo. Terapie probíhala po dobu osmi cvičení trvajících 15-20 minut. Rehabilitace zahrnovala terapii na posturografu se systémem NeuroCom balance manager. Další tři cviky pak pacienti cvičili individuálně doma. Účinnost terapie jsem posuzoval na základě výsledků ze vstupního a výstupního posturografického vyšetření. Cílem této práce bylo zlepšení axiální stabilizace pomocí terapeutických programů a doplňujících cviků a následné zhodnocení výsledků osmi terapií. Zde se nabízí myšlen-ka, že i krátké cvičení hlubokého stabilizačního systému během tréninku může vést k celkovému zlepšení stabilizace těla, snížení míry přetěžování povrchových svalů a prevenci výskytu klinických příznaků a komplikací jako jsou například bolesti zad, výhřezy meziobratlových plotének apod., jejichž výskyt je v moderní společnosti častý. Výsledky dosažené terapií prokázaly, že se u pacientů zlepšila axiální stabilita a celkové držení těla již po osmi terapiích. Práce může sloužit jako studijní materiál nejen pro zdravotnické pracovníky, ale i pro laickou veřejnost a sportovní trenéry.
Postural physiotherapy concentrated at axial stabilization of actively sporting children on a competitive level
Keywords: axiální; hluboký stabilizační systém; posturograf; axial; deep stabilization system; Posturography