Zvláště chráněná území v České republice a ve světě - Vančurová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zaměřuje na zvláště chráněná území v České republice, zmíněna je také situace ve světě. Tato území jsou právně ukotvena v našem zákonodárství a představují jeden z nejvýznamnějších nástrojů ochrany přírody a krajiny. Zvláště chráněná území se zřizují na přírodovědecky nebo esteticky významných lokalitách s jedinečnou nebo důležitou biologickou rozmanitostí, s unikátní geologickou stavbou, s charakterizujícími prvky krajinného rázu kulturní krajiny a lokality důležité pro vědecký výzkum. Dělí se na různé kategorie, které určují míru ochrany na vyhlášeném území. Cílem zvláště chráněných území je zabezpečit, udržovat i zlepšovat dochovaný stav území, nebo území ponechat jeho samovolnému vývoji.
Specially protected areas in the Czech Republic and in the world
Keywords: ochrana přírody; ochrana krajiny; zvláště chráněná území; národní park; chráněná krajinná oblast; národní přírodní rezervace; národní přírodní památka; přírodní rezervace; přírodní památk; nature protection; landscape protection; specially protected area; national park; landscape protected area; national nature reserve; national natural heritage area; nature reserve; natural heritage area