Implementace počítačového clusteru s vysokou dostupností - Heřman, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce je zaměřena na část oblasti informačních technologií, týkající se technického zázemí pro poskytování služeb. Popisuje jakým způsobem lze dosáhnout vysoké dostupnosti počítačových systémů a jeho ochranu před neočekávanými výpadky. Mnoho státních i soukromých společností vnímá správnou realizaci jako klíčové řešení zabezpečení informačních služeb. Pro nutné počáteční investice jsou zohledněny i vysoká pořizovací cena v porovnání s jeho přínosy. Cílem je realizace počítačového clusteru s vysokou dostupností. Postupně je uvedeno jaké jsou nároky na hardwarové a softwarové vybavení. Analýza zapojení a konfigurace jednotlivých součástí systému se snaží nalézt optimální řešení. V dnešní době je toto odvětví úzce provázáno s oblastí virtualizace. Existuje několik způsobů možné virtualizace od komerčních dodavatelů, ale i z oblasti opensource. Od volby implementace se pak dále odvíjí její investiční a realizační náročnost. Tato práce se orientuje na realizaci clusteru pomocí operačního systému Linux s nadstavbou Proxmox, kde popisuje krok za krokem jak postupovat.
Implementation of high-availability cluster
Keywords: IT (informační technologie); cluster; vysoká dostupnost; poskytování služeb; linux; virtualizace; počítačové systémy; IT (information technology); cluster; high availability; providing of services; linux; virtualization; computer systems