Domácí násilí a jeho řešení s Policií ČR a jinými organizacemi pomáhajícím obětem domácího násilí - Bína, Martin (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této bakalářské práce je nastínit problematiku domácího násilí a zaměřit se na cílovou skupinu osob postižených domácím násilím. Následným cílem práce bylo zjistit možná řešení v rámci organizací pomáhajících obětem postižených domácím násilím. Dalším cílem je zveřejnění aktuální statistiky nárůstu či poklesu případů domácího násilí v České republice od doby platnosti institutu vykázání dle zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky. Práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část předkládá ucelený pohled na současný stav problematiky domácího násilí. V této části práce je definováno domácí násilí jako takové, podrobně jsou zde popsány jednotlivé znaky domácího násilí. Dále se zaměřuje na charakteristiku všech účastníků domácího násilí. V poslední kapitole teoretické části je pozornost zaměřena na odbornou pomoc obětem domácího násilí. V praktické části práce je cílem zjistit problematiku domácího násilí se zaměřením na cílovou skupinu osob postižených domácím násilím. Dalším cílem je vymezit možná řešení v rámci organizací pomáhajících obětem postižených domácím násilím. V této části práce jsou zveřejněna data, týkající se celé České republiky. Tato bakalářská práce by mohla sloužit policistům, studentům, ale i široké veřejnosti k získání více odborných informací o problematice domácího násilí, uceleném postupu a řešení domácího násilí s Policií České republiky a jinými organizacemi, které pomáhají obětem domácího násilí. Práce může být využita jako vhodný zdroj informací nejen pro zaměstnance a klienty intervenčních center, ale i pro širokou veřejnost.
Domestic violence and its solution with the Police of the Czech Republic and other organizations assisting victims of domestic violence
Keywords: Domácí násilí; oběť; pachatel; trestný čin; Domestic violence; victim; offender; crime