Vliv aktivizačních činností na adpatační proces seniorů a seniorek v domově pro seniory - Zatloukalová, Taťána (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem bakalářské práce bylo zjistit, zda a jakým způsobem přispívají aktivizační činnosti k adaptaci seniorů a seniorek na pobyt ve vybraném domově pro seniory, a to jak z pohledu sociálních pracovníků, tak seniorů a seniorek. V teoretické části byly definovány základní pojmy. V praktické části byla zodpovězena výzkumná otázka, která se zabývá aktivizačními činnostmi pomáhající seniorům a seniorkám při adaptaci. Dílčí výzkumné otázky zjišťovaly, jakým způsobem ovlivňují aktivizační činnosti proces adaptace a která z forem aktivizačních činností napomáhá seniorům při adaptaci. Pro výzkum byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie a metoda dotazování s technikou polostrukturovaného rozhovoru. Analýza dat byla prováděna metodou vytváření trsů. Výzkumné soubory byly vybrány pomocí záměrného výběru. První výzkumný soubor tvořily 3 sociální pracovnice a druhý soubor 2 senioři a 4 seniorky splňující kritéria výběru. Z výzkumu se dá usuzovat, že aktivizační činnosti mají vliv na proces adaptace seniorů a seniorek ve vybraném domově pro seniory. Dle názoru sociálních pracovnic má významný vliv na adaptaci smyslová aktivizace a reminiscence, z pohledu seniorů a seniorek canisterapie. Výzkum ukázal, že skupinová forma aktivizací přispívá během adaptace k vytváření sociálních kontaktů a udržení psychické pohody seniorů. Individuální forma aktivizačních činností má významný vliv pro adaptaci osob se specifickými potřebami. Jako hlavní přínosy aktivizačních činností na adaptační proces dotazovaní uváděli navazování a udržování sociálních kontaktů, navození pozitivních pocitů a zvýšení sebevědomí, zaplnění volného času nebo možnost odreagovat se. Výsledky výzkumu budou sloužit pro zkvalitnění péče a jako zpětná vazba zaměstnancům o smysluplnosti jejich práce ve vybraném domově pro seniory, kde byl výzkum realizován.
The Influence of Activation Activities on the Adaptation Process of Seniors in the Retirement Home
Keywords: stáří; senior; domov pro seniory; adaptace; aktivizační činnosti; Retirement; Senior; Retirement Home; Adaptation; Activation Activities