Vliv stabilizace kontralaterální dolní končetiny na přesnost fotbalového kopu - Němec, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá přesností kopu ve fotbale. Přesnost kopu je v dnešní době velmi důležitou součástí fotbalu. Na jejím zdokonalení pracují téměř všichni hráči na celém světě při každém tréninku. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí části teoretické a části praktické. V teoretické části je popsána historie fotbalu a lokomoční činnost ve fotbale. Dále jsou popisovány druhy fotbalových kopů, a jaké svaly jsou při nich nejvíce zatěžovány, anatomie dolní končetiny a kineziologie v kloubu kyčelním, kolenním a hlezenním. Jsou předloženy poznatky o postuře a o vyšetřeních, které jsou využity v části experimentální. V praktické části bakalářské práce je aplikována metodika kvalitativního výzkumu. Výzkumný soubor tvoří tři hráči fotbalového týmu TJ Hluboká nad Vltavou ve věku 2223 let. U hráčů byl proveden komplexní vstupní a výstupní kineziologický rozbor, anamnéza formou rozhovoru, aspekce (vyšetření pohledem), palpace (vyšetření pohmatem), antropometrické a goniometrické vyšetření, vyšetření kloubní hry, pohybových stereotypů, zkrácených svalů a funkční testy. Posledním testem vlastní testování přesnosti fotbalového kopu v několika situacích. Terapie zaměřená na zlepšení funkce opěrné dolní končetiny probíhala po dobu 6 týdnů 2x týdně po 15 minutách. Byla vytvořena specifická sestava cviků (SSC), která se zaměřovala na stabilizaci opěrné dolní končetiny. Obsahovala prvky dynamické neuromuskulární facilitace (DNS). Hlavním cílem práce bylo zmapovat vliv specifické stabilizace opěrné (statické) dolní končetiny na přesnost fotbalového kopu. U dvou ze tří sledovaných probandů došlo ke zlepšení přesnosti kopu. Díky zvoleným terapeutickým metodám u nich došlo k protažení zkrácených svalů, k úpravě stereotypů a ke zlepšení stabilizace opěrné dolní končetiny. Práce může být inspirací pro další práce s větším množstvím probandů a může sloužit sportovním fyzioterapeutům nebo trenérům ke zkvalitnění fotbalové techniky a přesnosti kopu.
Influence the stabilization of the contralateral lower limb on the accuracy of a football kick
Keywords: fotbal; dolní končetina; přesnost kopu; stabilizace; football; lower limb; kick accuracy; stabilization