Šperk doby bronzové v jižních Čechách: typologicko-chronologická analýza, nálezová prostředí, sociální kontext - Nová, Alena (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce si klade za cíl podat komplexní přehled o typologickém zastoupení šperků z doby bronzové v jižních Čechách a pokusit se o zjištění jejich strukturálního zastoupení v nálezových prostředích v průběhu sledované epochy. Rešeršní část se zabývá obecnou definicí šperků. V metodologické části se práce dále zaměřuje na vymezení sledovaných deskriptorů, na jejichž základě následně přináší kritický rozbor analyzovaných souborů. V praktické části je na vybraném příkladu několika kruhových šperků ověřována hypotéza jejich možného ukládání se stopami používání. Porovnávány jsou předměty z depotů a pohřebních komponent. Na závěr je předložena syntéza získaných poznatků.
Jewel of the Bronze Age in South Bohemia: typo-chronological analysis, finding contexts, social context
Keywords: šperk; doba bronzová; depot; mohylová pohřebiště; typologie; jewel; Bronze Age; hoard; burial mounds; typology