Vývoj Spodoptera littoralis (Boisduval) na geneticky modifikovaném bramboru exprimujícím bakteriální toxin Cry3Aa - Svobodová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2008)
Housenky Spodoptera littoralis (Boisd.) byly krmeny listy dvou téměř izogenních kultivarů brambor, Superior a Newleaf Superior (NLS). Kultivar NLS je však geneticky modifikován a exprimuje toxin Cry3Aa, který pochází z Bacillus thuringiensis a chrání brambor proti mandelince bramborové, Leptinotarsa decemlineata (Say). Obsah toxinu v rostlinách byl sledován pomocí metody ELISA. Rychlost vývoje, úmrtnost, váhový růst, plodnost samiček a líhnivost vajíček nebyly u S. littoralis ovlivněny kultivarem. Z výsledků vyplývá, že přítomnost toxinu Cry3Aa v listech brambor nemá negativní vliv na vývoj housenek, které se jimi živí.
The development of Spodoptera littoralis (Boisduval) on the geneticaly modified potatoe expressing bacterial toxin Cry3Aa
Keywords: Spodoptera littoralis; Bacillus thuringiensis; geneticky modifikovaná plodina; vliv Cry3Aa; Spodoptera littoralis; Bacillus thuringiensis; genetically modified crops; Cry3Aa action