Návrh technologie pěstování kotvičníku zemního (Tribulus terrestris L.) a jeho využití - Bartoš, Pavel (Jihočeská univerzita, 2016)
Kotvičník zemní (Tribulus terrestris L.) je jednoletá rostlina z čeledi Zygophyllaceae (kacibovité). Pro své léčivé účinky se již dlouho používá v tradiční čínské a indické medicíně k léčbě různých onemocnění. Bylo prokázáno, že účinné látky, mezi které lze zařadit steroidní saponiny, glykosidy, flavonoidy, fytosteroly a alkaloidy, vykazují účinky na reprodukci, účinky afrodiziakální, antibakteriální, antikarcinogenní, antioxidační, diuretické, antidiabetické, kardiovaskulární a mnohé další. Cílem této diplomové práce bylo ověřit vliv elicitorů na obsah vybraných účinných látek v kotvičníku zemním. Elicitorem v této práci byla kyselina acetylsalicylová o třech různých koncentracích (10-3 mol.l-1, 10-4 mol.l-1, 10-5 mol.l-1) aplikovaná postřikem. Pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie a hmotnostního spektrometru byl u plodů a natě stanoven obsah diosgeninu, protodioscinu, ruscogeninu. U všech třech sledovaných látek byl pozorován pozitivní vliv elicitoru na jejich obsah
A proposal technologies of growing Puncturevine(Tribulus terrestris L.) and his usage
Keywords: Kotvičník zemní; Tribulus terrestris; stereoidní saponiny; elicitory; elicitace; kyselina acetylsalicylová; Puncturevine; Tribulus terrestris; streoidal saponins; elicitors; elicitation; acetylsalicylic acid