Motivace zaměstnanců prostřednictvím vzdělávání ve středně velkém podniku - Hucková, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem diplomové práce bylo zanalyzovat současný motivační systém vybrané společnosti a navrhnout další možnosti vzdělávání zaměstnanců. V práci je charakterizována společnost MOTOR JIKOV Fostron, dlouholetý zavedený systém vzdělávání v dané společnosti a vzdělávání v době hospodářské krize. K analýze byla použita metoda marketingového výzkumu ? dotazování. A to v podobě dotazníků i rozhovoru. Analýza motivačního systému odhalila nedostatky, pro které byla navržena opatření k jejich eliminaci. Na základě těchto nedostatků a návrhů na zlepšení byly doporučeny další možnosti vzdělávání zaměstnanců. Ve formě školení interní komunikace, hodnocení zaměstnanců, e-learningu a Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.
Motivation of employees by the way of education in medium-sized company
Keywords: Lidské zdroje; lidský kapitál; lidský potenciál; motivace; vzdělávání zaměstnanců; stimulace; podnikové vzdělávání; efektivnost vzdělávání; rozvoj pracovníků; rozvoj manažerů; investice do vzdělávání; kvalifikace; hodnocení zaměstnanců; Human resources; human capital; human potential; motivation; education of employee; stimulation; corporate training; effectiveness of education; staff development; development managers; investment in education; staff qualifications; employee evaluation