Počátky moderního sklářství v severozápadních Čechách a Glaverbel Czech a.s. jako exportér plochého skla do zemí EU - Hrabáková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem mé bakalářské práce je vytvořit ucelený přehled počátku vzniku moderního sklářského průmyslu především v severozápadních Čechách a dále pak představit společnost Glaverbel Czech a.s. V bakalářské práci popíši úplný počátek vzniku sklářství, představím existující i již zaniklé sklárny v oblasti severozápadních Čech (především na Teplicku) a uvedu vybrané příklady zahraniční spolupráce v oblasti výroby plochého skla, např. s Francií, Belgií, Velkou Británií, Japonskem. Stěžejní částí práce bude představení společnosti Glaverbel Czech a.s., její historie a současnost, její vývoj, typy skel, vize do budoucnosti a zastoupení na trhu zemí Evropské unie, do kterých exportuje svoje produkty.
The Beginnings of Modern Glass Industry in Northwestern Bohemia, and Glaverbel Czech a.s. an Exporter of Flat Glass to the Countries of the European Union
Keywords: Glaverbel Czech a.s.; Glaverbel; sklářství; sklárny; severozápadní Čechy; Teplice; Teplicko; ploché sklo; bratři Mühligové; hnědé uhlí; skláři; rytci; makroekonomická situace; Falknovsko; hutě; zaměstnanci; vzdělávání; ruční výroba; sklárna Marie; Řetenice; technologie; Float Process; personální politika; AGC Flat Glass Europe; AGC Flat Glass Czech; dceřiná společnost; Glass; insulation; environment; Northwestern Bohemia; technology; discoveries; misconception; glass industry; glass factory; glassmakers; engravers; international cooperation; license; macro-economic situation; flat glass; company; fireproof