Porovnání účinnosti profylaktických a léčebných koupelí NaCl a kys. peroctové - Janík, Jan (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem diplomové práce bylo posoudit účinnost profylaktických a léčebných koupelí chloridu sodného (NaCl) a kyseliny peroctové (C2H4O3) na ektoparazity a posoudit jejich vliv na zdravotní stav kapra obecného (Cyprinus carpio) pomocí hematologického a biochemického vyšetření. Rybám v laboratorním testu byla po expozici odebrána krev a bylo provedeno hematologické a biochemické vyšetření. Parazitární vyšetření bylo provedeno v rámci laboratorního i terénního experimentu. Výsledky hematologických parametrů se u jednotlivých skupin nelišily. Jediný statisticky významný rozdíl (na hladině významnosti P<0,05) byl zaznamenán u hematokritu (PCV), kde se lišila vstupní kontrolní skupina od skupiny KPO 1 (použití koncentrace kyseliny peroctové 1 mg/l). Výsledky biochemického vyšetření prokázaly statisticky významné změny u 4 parametrů v porovnání s kontrolou. U skupin KPO 1 (1 mg/l) a KPO 10 (10 mg/l) byla vyhodnocena zvýšená aktivita enzymů LDH (Laktátdehydrogenázy), ALT (alaninaminotransferázy) a AST (aspartátaminotransferázy) a hladiny NH3 (amoniak v plazmě). Pro využití v praxi jsou však tyto změny bezpečné. Z výsledků parazitárního vyšetření laboratorního pokusu je patrná účinnost 5 g/l NaCl po dobu 8 dnů na vícebuněčné parazity žaber (Dactylogyrus sp.). Osvědčilo se také použití KPO v koncentraci 1 mg/l po stejný počet dnů proti protozoálním parazitům Apiosoma sp. a Trichodina sp. U pokusů prováděných v provozních podmínkách na kapřím plůdku a tržních rybách byla prokázána statisticky významná schopnost eliminace protozoálních parazitů Trichodina sp. a žábrohlístů Gyrodactylus sp. při použití KPO. Aplikované dávky NaCl v koncentraci 10 g/l snižují a zpomalují rozvoj monogeneálních infekcí žaber a kůže, které způsobují rody Gyrodactylus sp. a Dactylogyrus sp.
Comparison of the effectiveness of prophylactic and therapeutic NaCl and peracetic acid baths
Keywords: kapr obecný; parazitární onemocnění ryb; ektoparazité; parazitologické vyšetření; hematologické vyšetření; biochemické vyšetření; common carp; parasitic diseases of fish; ectoparasites; parasitological examination; haematological examination; biochemical examination