Právo na život - Divišová, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Obsahem této bakalářské práce je téma právo na život. Otázkou života a smrti se lidstvo zabývá už od samého počátku své existence, ale ani v 21. století si neví s tímto tématem jednoznačně rady. Právo na život je základním právem člověka, které je předpokladem všech ostatních hodnot. Cílem práce bylo zjistit, zda je právem skutečně univerzálním nebo zda existují výjimky, u kterých není vždy aplikovatelné. Ve své bakalářské práci jsem se konkrétně zaměřila na to, jak se právo na život týká počatého, ale dosud ještě nenarozeného dítěte. Zajímalo mě, zda má být nenarozené dítě subjektem práv a zda mu veřejnost přiznává i právo na život. Teoretická část kvalifikační práce se věnuje ochraně nenarozeného života z právního, lékařského, psychologického a náboženského hlediska. Empirická část práce pak formou vlastního výzkumu zjišťuje názor veřejnosti na to, zda má mít nenarozené dítě stejné právo na život jako osoba již narozená a zda by veřejnost uvítala zpřísnění ochrany tohoto práva v případě počatého dítěte. V návaznosti na všechna výsledná zjištění konstatuji, že nenarozenému dítěti je zajištěna pouze obecně pojatá ochrana, ale není mu garantováno stejné právo na život jako osobě již narozené. Pro větší ochranu nenarozeného života se nevyslovila ani veřejnost. Veřejnost se domnívá, že k právu nenarozeného dítěte na život se nemá vyjadřovat společnost formou legislativy. Rozhodnutí o ochraně a životě počatého dítěte ponechává prioritně na jeho matce. Veřejnost by uvítala, aby se téma právo člověka na život řešilo spíše na preventivní než na represivní úrovni. Prevence je i prioritou sociální politiky státu. Tématem dalšího výzkumu by tak mohla být otázka, jaký vliv má sociální politika státu na rozhodování ženy o životě nenarozeného dítěte?
Right to life
Keywords: Interrupce; nasciturus; ochrana nenarozeného života; právo na život