Analýza rizik obce s rozšířenou působností Soběslav s návrhem následných opatření pro ochranu obyvatelstva - Homolová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce s názvem Analýza rizik obce s rozšířenou působností Soběslav s návrhem následných opatření pro ochranu obyvatelstva se zabývá analýzou rizik obce s rozšířenou působností Soběslav. Popisuje bezpečnostní prostředí, strategii, rizika a hrozby a jednotlivé složky bezpečnostního systému České republiky. V teoretické části jsou zmíněny základní právní předpisy vztahující se k problematice práce a vymezeny definice pojmů k problematice analýze rizik, krizového řízení a ochrany obyvatelstva. Dále je v práci zmíněn bezpečnostní systém České republiky a složky Integrovaného záchranného systému. Zabývám se také systémem krizového řízení a dokumentací krizového plánování. V závěru teoretické části popisuji opatření k ochraně obyvatelstva. V praktické části je provedena multikriteriální analýza rizik pro území správního obvodu obce s rozšířenou působností Soběslav metodou expertních odhadů. Její součástí je charakteristika daného území z hlediska správního rozdělení, demografie, klimatických podmínek, infrastruktury apod. Graficky je zde znázorněna správnost odpovědí na jednotlivé otázky v dotazníkovém šetření a statistické zpracování výsledků pro lepší zhodnocení. Cílem práce byla identifikace hrozeb a provedení analýzy rizik na území obce s rozšířenou působností a porovnáním s aktuálním krizovým plánem obce s rozšířenou působností Soběslav. K dosažení cíle byly stanoveny tři výzkumné otázky a jedna doplňující hypotéza. První otázka byla "Jak je obec připravena na řešení mimořádných událostí" a k ní přiřazená hypotéza "Informovanost občanů a odborníků z veřejné správy je dostatečná", pro lepší zpracování výsledků. Druhou otázkou "Jaká jsou rizika, která ohrožují obyvatelstvo správního obvodu" a poslední otázka zjišťovala, "Do jaké míry je krizový plán funkční". Za účelem dosažení stanoveného cíle a zodpovězení výzkumných otázek bylo provedeno doplňující dotazníkové šetření. Získané výsledky byly zpracovány v programu MS Word a MS Excel a za pomoci metod deskriptivní a matematické statistiky. Vypracovaná analýza rizik pro území obce s rozšířenou působností Soběslav může sloužit jako studijní materiál pro odborníky z veřejné správy se zaměřením na krizový management nebo jako výukový podklad pro studenty ochrany obyvatelstva. Dále by práce mohla posloužit jako metodická pomůcka, která přispěje k připravenosti na řešení mimořádných událostí a krizových situací na území obce s rozšířenou působností Soběslav.
Risk analysis in the municipality with extended competence Sobeslav with proposal of following measures to protect the population
Keywords: Riziko; hrozba; analýza rizik; krizové řízení; ochrana obyvatelstva; Risk; threat; risk analysis; crisis management; population protection