Pohybová aktivita seniorů s diabetes mellitus II. typu - Trajkova, Andrea (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývá tématem: "Pohybová aktivita seniorů s Diabetes Mellitus II. typu. V teoretické části jsou charakterizovány pojmy týkající se stáří, jeho projevů a zdravotních komplikací s ním spojených, onemocnění Diabetes Mellitus II. typu a pohybové aktivity, jako základní složky prevence a nefarmakologické léčby tohoto onemocnění. Praktická část práce je zaměřená na monitoring pohybových aktivit seniorů s diabetem mellitem II. typu. Ke sběru dat pro výzkum byl použit standardizovaný dotazníku IPAQ-long. Monitoring počtu kroků u vybrané skupiny byl realizován pomocí krokoměrů Yamax Digiwalker SW-700. Zjištěné výsledky byly analyzovány a porovnávány s doporučením pro pohybovou aktivitu.
The Physical activity of seniors with type II Diabetes Mellitus
Keywords: pohybová aktivita; senior; stáří; civilizační nemoci; Diabetes Mellitus II. typu; physical activity; senior; old age; diseases of affluence; type 2 diabetes mellitus