Analýza zdravotní problematiky v odchovu telat ve vybraném chovu - Krupka, Martin (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce je zaměřena na zdravotní problematiku v odchovu telat v závislosti na výskytu komplikovaných porodů a úrovni poporodní péče o novorozená telata. V literárním přehledu je popsán fyziologický průběh porodu skotu, faktory ovlivňující jeho průběh, poporodní péče o novorozená telata a popis vybraných onemocnění telat, která jsou z chovatelského hlediska považována za nejzávažnější. Vlastní práce vychází z výsledků sledovaného chovu v letech 2011-2013, kde byl sledován průběh porodu a výskyt jeho komplikací, porodní váha novorozených telat, úroveň poporodní péče o novorozená telata zejména v souvislosti s prvním příjmem kolostra a výskyt jednotlivých onemocnění telat a příčiny úhynů telat do tří měsíců věku.
Analysis of health problems in rearing calves in selected breeding
Keywords: porod; telata; zdravotní stav; onemocnění; birth; calves; health condition; disease