Fenomén současného tetování a piercingu z hlediska rituálního chování - Jersáková, Klára (Jihočeská univerzita, 2010)
Tetování a piercing je v současné době moderní trend. Z historického hlediska v naší společnosti stále ještě existuje předsudek, že tetování je označení člena delikventní subkultury. V této práci se pokusím změnit náhled na tetované a piercingované osoby. V této práci se zaměřím na vysvětlení samotných pojmů tetování a piercingu, na jejich historii a postupný vývoj a chápání těchto jevů až do dnešní podoby. Dále vysvětlím pojem rituál jednak z pohledu antropologického, jednak z psychologického a zároveň i jeho význam pro společnost a pro jednotlivce samého. Důležitým prvkem této práce je vysvětlení, zda je možné tetování a piercing chápat jako rituální chování v současné postmoderní společnosti. Cílem práce je zmapovat motivační faktory pro tetování a piercing. Identifikovat a analyzovat rituální aspekty fenoménu novodobého tetování a piercingu, s ohledem na absenci rituálu v současné postmoderní společnosti. Jako výzkumná metoda bude použito kvalitativní šetření pomocí strukturovaného interview s cílovými skupinami, doplněné o pozorování. Dále bude použita sekundární analýza dat (literatura). Hlavní cílový soubor bude tvořen osobami s tetováním či piercingem, přičemž faktor pro začlenění do cílového souboru jsou minimálně 2 tetování nebo piercingy. Doplňkový soubor bude tvořen tatéry nebo osobami, které piercing aplikují. Výzkumné otázky byly vzhledem ke kvalitativní povaze výzkumu stanoveny až na základě výsledků. Z nich vyplývá, že pro jisté osoby tetování symbolizuje určitý osobní význam. Naopak piercing je z převážné většiny chápán pouze jako ozdobný prvek. Tetování i piercing vznikají nezávisle na ukončení jednotlivých životních etap a tím pádem nepředstavují rituální chování. Velký význam zde představuje volba motivů, jež je pro respondenty rozhodujícím faktorem, dále i motivace k dalšímu tetování či piercingu.
The Phenomenon of the Present Tatoo and Piercing in Light of Rritual Behaviour
Keywords: tetování; piercing; rituál; rituální chování; tattoo; piercing; ritual; ritual behaviour