Klima třídy - Bočková, Hana (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem diplomové práce je základní orientace v tématu zabývajícím se klimatem školní třídy a v pojmech souvisejících s tímto tématem. Cílem práce je také porovnávání klimatu různých tříd na dvou středních školách stejného zaměření. Teoretická část práce definuje základní pojmy ? prostředí, atmosféra, klima, kritická událost, dále pojmy související, jako např. sociální skupina. Pojednává také o aktérech klimatu a zaměřuje se na typy klimatu a současné přístupy k jeho měření. Praktická část diplomové práce vymezuje cíle a předpoklady měření, přibližuje užitou metodu měření, popisuje průběh měření a v závěru práce jsou ověřovány stanovené předpoklady.
The class climate
Keywords: klima třídy; atmosféra třídy; aktéři klimatu; žák; učitel; sociální skupina; metoda CES; class climate; classroom atmosphere; climate participants; student; teacher; social group; CES method