Postoj těhotných žen k vaginálnímu porodu po císařském řezu - Schneiderová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá postojem těhotných žen k vaginálnímu porodu po císařském řezu. V práci je popsán vaginální porod, císařský řez a vaginální porod po císařském řezu. Pro práci byl stanovený jeden cíl, kterým bylo zjistit postoj těhotných žen k vaginálnímu porodu po císařském řezu. V práci byly stanoveny 2 hypotézy. H1: Těhotné ženy s předchozím císařským řezem v anamnéze mají vyšší zájem o možnost VBAC než o další císařský řez. H2: Těhotné ženy mezi 20. -34. rokem mají vyšší zájem o možnost VBAC než ženy 35 let a více. Pro výzkumné šetření byl zvolen kvantitativní výzkum prostřednictvím dotazníků vlastní konstrukce. Dotazník byl šířen online formou pomocí aplikace Google Forms. Výzkumný soubor tvořilo 143 respondentek. Podmínkou účasti na dotazníkovém šetření bylo, aby respondentkami byly těhotné ženy s císařským řezem v anamnéze. Dotazník obsahoval celkem 29 otázek, z toho 17 uzavřených, kde respondentky mohly vybírat z nabídnutých možností. 3 otázky byly otevřené, kde respondentky mohly svými slovy popsat danou problematiku, která se v dotazníku řešila. A 9 otázek bylo polouzavřených, kde respondentky měly možnost označit více odpovědí a také možnost popsat další zkušenosti a názory. Respondentky uvedly, že o termínu VBAC slyšely (130x). Nejčastěji o tomto termínu vyhledávaly informace na internetu (117x), z literatury (28x) a získávaly od praktického gynekologa (21x). Výsledky dokazují, že 98 (68,5 %) respondentek preferují vaginální porod před dalším císařským řezem. Nejčastěji označované možnosti, proč ženy volily tento způsob porodu, byly kratší rekonvalescence (84x), neoddělení matky a dítěte (83x) a možnost bondingu po porodu (77x). Naopak nejčastější důvody, proč ženy preferují další císařský řez, byly doporučení lékaře (23x), strach o zdraví novorozence (22x) a strach z vaginálního porodu (20x). Výsledky a interpretace tématu "Postoj těhotných žen k vaginálnímu porodu po císařském řez" mohou být využity k prezentaci na konferencích pro PA nebo na předporodních kurzech vedených PA.
The Attitude of Pregnant Women Towards Vaginal Birth After caesarean section
Keywords: císařský řez; porod; porodní asistentka; vaginální porod po císařském řezu; VBAC; section caesarean; childbirth; midwife; vaginal birth after caesarean section; VBAC