Vztah výměnné acidity a iontovýměnné kapacity v kambizemích Jihočeského kraje. - Novák, Jiří (Jihočeská univerzita, 2016)
Byla zpracována literární rešerše, kde byly obecně popsány pojmy týkající se půdy komplexně, ale i jednotlivých půdních druhů, se zaměřením na kambizemě jihočeského kraje. Dále byly obecně vysvětleny pojmy týkající se acidifikace a iontově-výměnného komplexu půd. V praktické části práce bylo stanoveno měření výměnné půdní kyselosti. Na základě tohoto měření byly půdy ohodnoceny jako slabě kyselé. Byla také vypočítána potřeba na ozdravné vápnění lokality. Byla také stanovena maximální sorpční kapacita. Půda na odebrané lokalitě byla zařazena do kategorie půd se středně velkou kapacitou iontově-výměnného sorpčního komplexu.
The relation exchangeable acidity and ion exchange capacity of cambisols in the South Bohemian region.
Keywords: Výměnná kyselost; sorpční kapacita; iontově-výměnná kapacita; kambizemě; půdy jihočeského kraje; Exchangeable acidity; the absorption capacity; ion-exchange capacity; cambisols; soil South Bohemia