Mzdová agenda a její zpracování v různých účetních programech - Mráčková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá personální a mzdovou agendou z pohledu účetních softwarů Pohoda a EKONOM. Teoretická část zahrnuje vymezení personalistiky, definování mzdy a její výpočet, pracovně-právní vztah s odkazem na zákoník práce. Poté pokračuje charakteristikou těchto systémů, které jsou užity v následující části. V praktické části se práce věnuje především rozboru těchto dvou účetních softwarů. Pracuje se s jejich základní, volně dostupnou verzí. Jednotliví pracovníci a jejich personální údaje, docházka a mzda je postupně vložena do jednotlivých softwarů. Následuje porovnání a vyhodnocení výstupů v oblasti personální agendy. Práce hodnotí správnost, srozumitelnost a soulad se Zákoníkem práce. V závěrečné části poukazuje na nedostatky programu a naopak vyzdvihuje kladné stránky programu.
Payroll and processing in various accounting programs
Keywords: účetní software; personální agenda; evidence; účetnictví; mzda; plat; Pohoda; EKONOM; srovnání; accounting software; personnel management; administration; accounting; payroll; wage; Pohoda software; EKONOM software; comparison