Zaměstnávání lidí ze zemí třetího světa v ČR - Nejedlá, Pavla (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá zaměstnáváním lidí ze zemí třetího světa v České republice, se zaměřením na pracovníky z Latinské Ameriky. Cílem práce je analyzovat současnou situaci zaměstnávání latinskoamerických pracovníků v České republice a navrhnout možné způsoby zlepšení. Takovými návrhy jsou myšlena obecná doporučení pro zaměstnavatele za účelem zvýšení jejich informovanosti ohledně zaměstnávání pracovníků z kulturně odlišných prostředí. Práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část představuje přehled odborné literatury a vybraných právních předpisů týkajících se dané problematiky. Praktická část je založena na kvalitativní analýze hloubkových rozhovorů s dvanácti respondenty latinskoamerického původu, kteří mají pracovní zkušenost u českého zaměstnavatele.
Employment of people from developing countries in the Czech Republic
Keywords: Latinskoameričtí pracovníci; český zaměstnavatel; interkulturní management; multikulturní pracovní prostředí; Latin American workers; Czech employer; intercultural management of people; multicultural working environment