Poezie na filmovém plátně - Šefčíková, Karolina (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce s názvem Poezie na filmovém plátně se zaměří na problematiku adaptace poezie do filmu. Práce reflektuje dostupnou literaturu v oboru filmové adaptace a charakterizuje problémy, které vznikají při procesu zfilmování zatím blíže neprobádané poezie. Bakalářská práce je rozdělena do dvou hlavních částí: první, teoretická část, pracuje se vztahem literatury a filmu či s adaptací jako teoretickým problémem. Druhá, praktická část, nabídne analýzu konkrétních adaptací světové i české poezie.
Poetry on the movie screen
Keywords: filmová adaptace; adaptace poezie; analýza; Edgar Allan Poe; Karel Jaromír Erben; František Antonín Brabec; Roger William Corman; Simpsonovi; Kytice; Havran; Film adaptation; poetry into film; analysis; Edgar Allan Poe; Karel Jaromír Erben; František Antonín Brabec; Roger William Corman; The Simpsons; Kytice; The Raven