Experimentální iniciální stádia sukcese na různých substrátech: analýza pokryvnosti rostlin, vybraných půdně biologických charakteristik a jejich vzájemného vztahu - Kresáč, Martin (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce porovnává průběh iniciálních stádiích sukcese na různých typech substrátů (písek, rašelina, výsykové miocénní jíly) a půdách, ve dvou rozdílných krajiných. Cíle práce jsou: - Charakterizovat iniciální stádia sukcese na vybraných typech substrátů ve dvou rozdílných krajinách pomocí pokryvnosti a několika vybraných biologických vlastností druhů rostlin; kvantifikovat relativní význam vlastností substrátů a typu krajiny v iniciálních stádiích sukcese. - Charakterizovat iniciální stádia sukcese na vybraných typech substrátů ve dvou rozdílných krajinách pomocí vybraných půdně biologických charakteristik; kvantifikovat relativní význam vlastností substrátů a typu krajiny v iniciálních stádiích sukcese. - Zhodnotit vztah vybraných půdně biologických charakteristik studovaných substrátů a pokryvnosti rostlin v průběhu iniciálních stádií sukcese.
An experimental study of initial succession on different substrata: analysis of changes in plant species cover and some soil biological parameters and their relationships
Keywords: sukcese; vegetace; pokryvnost; rostliny; substrát; půda; písek; rašelina; výsypkové jíly; krajina; mikrobiální; aktivita; biomasa; druh; respirace; dusičnany; pH; succession; vegetation; soil; substrate; clay; peat; sand; topsoil; plant; cover; landscape; microbial; biomass; respiration; activity; nitrate; pH; plant; species