Boccacciovské novely a jejich ohlas v české humanistické literatuře - Rašková, Alena (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce je analýzou děl českých humanistických autorů s přihlédnutím na vliv renesančního autora Giovanniho Boccaccia. Práce si všímá především autorů Mikuláše Konáče z Hodiškova, Hynka z Poděbrad a jejich překladů Boccacciových novel. Důraz je kladen především na erotické motivy v době humanismu a na přínos boccacciovských námětů pro českou literaturu. Bakalářská práce je zároveň literárním bádáním nad souvislostí Boccacciových překladů Mikuláše Konáče z Hodiškova s texty Bible.
Boccaccio´s short stories and their influence on the Czech Humanism Literature
Keywords: humanismus; renesance; literatura; novela; Giovanni Boccaccio; Mikuláš Konáč z Hodiškova; Hynek z Poděbrad; Humanism; Renaissance; literature; novella; Giovanni Boccaccio; Mikuláš Konáč z Hodiškova; Hynek z Poděbrad