Ošetřovatelské vizity a jejich důležitosti z pohledu sestry a pacienta - Benisková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Abstrakt Ošetřovatelské vizity a jejich důležitosti z pohledu sestry a pacienta. Tato práce je rozdělena na teoretickou část a praktickou část. Teoretická část obsahuje tři hlavní kapitoly. V první kapitole je popsáno ošetřovatelství jako vědní obor, druhá kapitola zahrnuje ošetřovatelský proces v souvislosti s ošetřovatelskou vizitou a třetí kapitola je věnována ošetřovatelské vizitě. Ošetřovatelské vizity jsou velmi důležité pro zajištění kvalitní ošetřovatelské péče. Dávají pacientovi prostor dozvědět se více o své nemoci, o následných vyšetřeních, ošetřovatelských postupech, rehabilitaci, atd. Sestra a pacient jsou spolu v neustálém kontaktu, a proto jsou sesterské vizity významné jak pro sestry, tak pro klienty. Praktická část je zaměřena na ošetřovatelské vizity. Cílem této bakalářské práce bylo zjistit provádění ošetřovatelských vizit na standardních odděleních Nemocnice Písek a.s., vyzkoumat jejich důležitost pro sestru a klienta a zjistit názory pacientů na tyto vizity. Byly stanovené tyto hypotézy: hypotéza č.1 Ošetřovatelské vizity se běžně na odděleních neprovádí, hypotéza č. 2 Ošetřovatelské vizity nepovažují sestry za důležité a hypotéza č. 3 Pacienti/klienti nejsou dostatečně informováni o ošetřovatelských vizitách. Výzkumný soubor pro dotazníkové šetření tvořily sestry pracující a pacienti hospitalizovaní na standardních odděleních (chirurgické, interní, ortopedické, gynekologicko-porodnické, urologické a neurologické) v Nemocnici Písek a.s. Celkem 84 sester a 138 pacientů. Technika sběru dat probíhala pomocí dvou dotazníků - pro sestry a pacienty na standardních odděleních Nemocnice Písek a.s. . Dotazník pro sestry obsahoval 19 otázek a pro pacienty 15 otázek. Ze zjištěných výsledků z výzkumu vyplývá, že hypotéza 1 se potvrdila (ošetřovatelské vizity se běžně na standardních odděleních Nemocnice Písek a.s. neprovádí), hypotéza 2 se nepotvrdila (sestry a pacienti považují tyto vizity za důležité) a hypotéza 3 se potvrdila (většina pacientů nezná pojem sesterská vizita a nikdy se s ním nestkali).
Nursing inspections and their importance from view nurse and patient
Keywords: Ošetřovatelství; Ošetřovatelský proces; Ošetřovatelská vizita; Sestra; Pacient; Nursing; Nursing Process; Nursing Round; Nurse; Patient