Geografická analýza rozmístění knihoven v Jihočeském kraji - Krátošková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá vytvořením databáze knihoven na území Jihočeského kraje a jejich geografickou analýzou. Jejím hlavním cílem je zkoumání knihoven z pohledu prostorového a strukturálního. V úvodu je téma zasazeno do problematiky geografie kultury a služeb. Dále je dle klasifikace ekonomických činností CZ-NACE v práci zhodnocena zaměstnanost v oblasti kultury včetně knihoven se zaměřením na porovnání Jihočeského kraje s ostatními kraji České republiky. Poslední fáze zahrnuje analýzu vybraných ukazatelů hodnocení významu knihoven (počet čtenářů, velikost knihovního fondu aj.) ve vztahu k vybraným sociálně-demografickým charakteristikám obyvatel (vzdělání, věk, pohlaví) podle obcí kraje, včetně explanace souvislostí, především na základě provedených korelačních analýz. Na bázi těchto analýz je posouzena vzájemná závislost. Důležitou součásti práce jsou také mapové výstupy, které prezentují vybrané "knihovnické" charakteristiky v prostorových souvislostech.
Geographical analysis of localisation of libraries in the South Bohemian region
Keywords: knihovna; čtenář; knihovní fond; kultura; služby; korelační analýza; Jihočeský kraj; library; reader; fund of library; culture; services; correlation analysis; South Bohemian region