Vybrané složky ucelené rehabilitace u osob s tělesným postižením - analýza v ARPIDĚ, centru pro rehabilitaci osob se zdravotním postižením, o.s. - Škopková, Blanka (Jihočeská univerzita, 2014)
V bakalářské práci je nejprve zpracováno zdravotní postižení a v souvislosti s tímto zmíněna klasifikace funkční schopnosti disability a zdraví. Dále je zde shrnuta mezinárodní klasifikaci poruch, zdravotní postižení a znevýhodnění jako sociální událost. Následuje část, která je věnována ucelené rehabilitaci. V další kapitole je popsána rehabilitace léčebná a s ní souvisejících pojmy. Zmiňuji také rehabilitaci pedagogickou, kde jsou vysvětleny její cíle, prostředky, formy vzdělávání a současně je osvětlen pojem pedagogická integrace. Zaměřila jsem se též na rehabilitaci sociální - uvedla jsem její cíle a poskytované sociální služby, rehabilitaci pracovní, kde je zmíněna historie zaměstnávání osob se zdravotním postižením i současnost této problematiky. V závěru teoretické části je zpracována rehabilitace psychologická a volnočasová, v souvislosti se kterou jsou nastíněny aktivity vykonávané zdravotně postiženými. Praktickou část tvoří výzkum, který byl realizován v centru ARPIDA formou analýzy dat klientů, ve kterém jsem se zaměřila na jednotlivé složky ucelené rehabilitace.
Selected components of comprehensive rehabilitation for persons with disabilities - analysis of ARPIDA Centre for rehabilitation of persons with disability
Keywords: tělesné postižení; ucelená rehabilitace; centrum ARPIDA.; disability; comprehensive rehabilitation; ARPIDA Center