České gotické výtvarné umění a jeho význam pro osobní rozvoj člověka - Štochl, Michal (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá popisem výtvarného umění v českých zemích za období gotiky. Představuje vývoj tohoto umění a chce poukázat na možný rozvoj osobnosti prostřednictvím pozorování vývoje ve výtvarného umění. První kapitola se zaměřuje na dějinné události v době gotiky na území českých zemí. Druhá kapitola se zaobírá samotným uměním a poukazuje na vnitřní svět lidí, umělců i ostatního obyvatelstva. Třetí kapitola se věnuje popisu vývoje výtvarného umění v českých zemích. Představuje na velké množství vzniklých památek a dává jejich vznik do historického kontextu. Čtvrtá závěrečná kapitola směřuje k významu výtvarného umění pro výchovu dětí a výkladu symbolických hodnot.
Czech Gothic art and its importance for human development
Keywords: výtvarné umění; české země; vývoj umění; dějiny; období gotiky; symbolika; výchova; rozvoj osobnosti; art; the czech lands; the development of art; history; gothic; symbolism; education; personality development