"Písek - město v lesích". Konstrukce historické paměti města Písku v letech 1918-1938 - Patová, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem bakalářské práce "Písek - město v lesích". Konstrukce historické paměti města Písku v letech 1918-1938 je objasnění kolektivní paměti města Písek v meziválečném období. Práce je rozdělena do sedmi kapitol. V úvodu je představena literatura, prameny a metodologie. Další dvě kapitoly se zabývají historií města. Velká část práce se zabývá reprezentací města v turistických průvodcích. Čtvrtá kapitola rozebírá dvě významné součásti města - Adolfa Heyduka a lesy. Následně je pozornost věnována zachycení Písku ve filmu a ve vzpomínkách. Z těchto částí je v závěru utvořen jednotný přehled o identitě Písku.
"Písek the town in forests." A construction of a historical memory of the town Písek during the years 1918-1938