Využití matematických metod pro hodnocení spořicích účtů - Jonášová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této bakalářské práce je ukázat, jakým způsobem je možné porovnávat různé nabídky bank pomocí vícekriteriálního hodnocení variant a vysvětlit fungování spořicích účtů. Metody byly aplikovány na deseti spořicích účtech. Předností těchto metod je skutečnost, že berou v potaz důležitost kritérií, která si sám klient stanoví. Ve výsledku jsou jednotlivé spořicí účty seřazeny od nejlepších po nejhorší. Klientovi tak lze doporučit nejlepší variantu určenou přímo pro něj. Je zde aplikováno pět různých metod, kterými lze zjistit pořadí. Výsledky jsou přesnější a klientovi lze v tomto případě doporučit jednoznačně správnou variantu.
Utilization of Mathematical Methods to Evaluate Savings Accounts
Keywords: Spořicí účet; spoření; úrok; vícekriteriální hodnocení variant; stanovení vah; rozhodování; metody stanovení pořadí; Savings accounts; saving; interest; multi-criteria decision analysis; multiple attribute decision making; criteria weights; making choices; ranking methods.