Hodnocení automatického překladu SMT systémů (Google translate, Bing) z francouzštiny do češtiny: kolokace z oblasti "bankovnictví" - Sekalová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této bakalářské práce je testovat a vyhodnotit úspěšnost překladu vybraných terminologických kolokací z oblasti "bankovnictví" pomocí volně dostupných překladačů (Google Translate, Bing Translator). Práce se skládá z nezbytných teoretických poznatků z oblasti strojového překladu a z hodnocení překladů. Teoretické poznatky zahrnují historický vývoj strojového překladu, typy překladů (pravidlový strojový překlad, statistický strojový překlad, hybridní strojový překlad a počítačem podporovaný překlad) a přibližují základní informace o Googlu Translate a Microsoft Bing Translatoru. Hodnocení překladů bylo vykonáno pomocí analýzy strojově přeložených kolokací a jejich následným porovnáním s dostupnými terminologickými databázemi (zejm. IATE) a s vybranými odbornými slovníky.
Evaluation of SMT translation systems (Google translate, Bing) from French to Czech: collocations related to "banking"
Keywords: strojový překlad; statistický strojový překlad; pravidlový strojový překlad; hybridní strojový překlad; evaluace strojového překladu; Google Translate; Microsoft Bing Translator; machine translation; statistical machine translation; rule-based machine translation; hybrid machine translation; machine translation evaluation; Google Translate; Microsoft Bing Translator