"Kult klasiků" v československém filmu v období 1948-1989 - Hlaváčková, Terezie (Jihočeská univerzita, 2018)
V souvislosti s novým směřováním kulturní politiky v Československu začalo již v tzv. období třetí republiky ministerstvo školství a osvěty, řízené Zdeňkem Nejedlým, podporovat propagaci tzv. klasiků ve všech sférách umělecké tvorby. V raných 50. letech pak byl v jednotlivých oborech definován okruh osobností, jejichž dílo splňovalo představy socialistického realismu a bylo žádoucí je propagovat. Součástí této cílené propagandy bylo i natáčení životopisných snímků, případně převedení tvorby těchto "klasiků" na filmové plátno. I přes uvolnění ideologických tlaků v 60. letech zůstával žánr životopisu oblíbený, citelně posílena však byla umělecká složka na úkor výchovné. Cílem diplomové práce je odhalit okruh osobností, jejichž život či dílo se staly předmětem filmového zpracování, a na základě několika zvolených příkladů (budou zpřesněny v průběhu práce) rekonstruovat filmový obraz jejich života a jeho proměny ve sledovaném období.
"The Cult of Classics" in the Czechoslovak Film in the Period 1948-1989
Keywords: film životopisný; propaganda; komunismus; biographical film; propaganda; communism