Daniel Adam z Veleslavína a jeho Politia historica - Doleželová, Dana (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem této bakalářské práce je tisk z roku 1584 Politia Historica Mistra Daniela Adama z Veleslavína. Práce je rozdělena do dvou kapitol. První obsahuje životopis Daniela Adama z Veleslavína a jeho tiskařská činnost, druhá se zabývá samotným spisem Politia historica. Je rozdělen na pět knih se souhrnným názvem "O vrchnostech a správcích světských". První kniha je jakýmsi úvodem. Druhá se zabývá státní správou, třetí vojenskými záležitostmi, čtvrtá se věnuje správě obcí a měst a pátá je o soudnictví. Část tohoto spisu, předmluva tiskaře ke čtvrté knize a připojený text Praecepta gerendae rei publicae, věnované městské správě, v překladu Jana Kocína z Kocinétu, je edičně zpřístupněn.
Daniel Adam z Veleslavína and his Politia historica
Keywords: Daniel Adam z Veleslavína; Politia historica; veřejná správa; tisk; Daniel Adam z Veleslavína; Politia historica; administration; print