Dopady změn sazeb daně z přidané hodnoty na hospodaření nemocnic - Dolejší, Sandra (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou procentuálních změn sazeb daně z přidané hodnoty na hospodaření vybraného zdravotnického zařízení, ke kterým došlo mezi roky 2010 až 2013. Tímto zdravotnickým zařízením se stala Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace v Jihlavě. K provedení této analýzy poskytla potřebné podklady a informace. Analýza se zaměřuje na vliv změny sazeb DPH na nákup léků, zdravotnických potřeb, potravin, knih a časopisů. Výsledkem je, že každý nárůst DPH nemocnici poškodil v řádech milionů korun. V závěru jsem vyhodnotila výsledky u jednotlivých oblastí nákupů a uvedla způsob řešení tohoto negativního dopadu na zdravotnické zařízení.
Effects of changes in the rates of value added tax on the management of hospitals
Keywords: Daň z přidané hodnoty; sazby DPH; nemocnice; zdravotnické zařízení; Value added tax; rates of VAT; hospital; medical facility