Biologie, výskyt a regulace plevelů v pěstovaných plodinách - Novotný, Václav (Jihočeská univerzita, 2014)
Plevelné rostliny v současné době představují stálé riziko, ať již v počátečním období růstu kulturní plodiny, kdy jsou schopny potlačovat vývoj rostlin, nebo na konci vegetačního období před sklizní, kdy jsou schopny množstvím vytvořené nadzemní hmoty ztěžovat nebo dokonce znemožňovat sklizeň. Mezi velmi škodlivé patří vytrvalé plevele, které se vyznačují především vysokou odolností resp. schopností přizpůsobit se používaným regulačním opatřením. Vzhledem k tomu, že výskyt plevelných druhů je mimo jiné určen samotnými vlastnostmi pěstovaných rostlin nebo aplikovanými agrotechnickými postupy, je otázka způsobu řešení zaplevelení orné půdy stále aktuální. Práce je zaměřena na problematiku výskytu a škodlivosti vybraných plevelných rostlin v porostech kukuřice seté (Zea mays) na zvolených stanovištích. V maloparcelkovém pokusu bylo provedeno sledování, měření početnosti výskytu plevelných rostlin a jejich hodnocení z hlediska účinku herbicidních přípravků. Plevele, které se vyskytovaly na zvolených stanovištích, byly sledovány ve dvou typech hybridů kukuřice seté. Plevelné rostliny sledované na pokusných stanovištích byly zastoupeny těmito plevelnými rostlinami: pýr plazivý (Elytrigia repens L.), pcháč rolní (oset) (Cirsium arvense L.), ježatka kuří noha (Echinochloa crus-galli L.), heřmánkovec nevonný (Tripleurospermum inodorum L.), svízel přítula (Galium aparine L.) aj. Cílem diplomové práce je rozšíření poznatků z hlediska využití metod regulace plevelů v porostech kukuřice seté a navrhnout doporučení pro jejich využití v zemědělské praxi.
Biology, occurrence and control of weeds in crops
Keywords: plevele; metody regulace; účinky herbicidů; weeds; weed control methods; effect of herbicides